Het heeft iets magisch om een kas binnen te lopen. De warmte en vochtigheid, de ietwat mysterieuze schaduwen en lichtflitsen… Het is als een geheime tuin die alleen voor planten toegankelijk is. En een kas bouwen in je eigen tuin is het perfecte excuus om je eigen geheime tuin te creëren – een die je kunt bezoeken wanneer je maar wilt! Een broeikas is een ideale plek om van alles te kweken, van tropische wijnstokken tot delicate orchideeën, en kan van onschatbare waarde zijn voor elke toegewijde tuinier. Hier bekijken we hoe je een kas in je eigen achtertuin kunt bouwen, zodat je dit voorjaar kunt gaan kweken! Kom eens langs bij de Tuincollectie, daar kunnen ze u er meer over vertellen.

Waarom een kas bouwen?

Als je ervan houdt om planten te kweken en ervan droomt om meer te kweken, maar gewoonweg niet de ruimte hebt om dat te doen, dan is een kas de oplossing. De waarheid is dat je in een kas veel meer kunt kweken dan je zou verwachten. Je kunt tropische orchideeën kweken, exotische fruitbomen, of zelfs een mini-zaadbedrijf beginnen. Je kunt je eigen voedsel kweken of een zaadbedrijf beginnen. Je kunt een kas gebruiken voor het behoud van wilde dieren. Je kunt het zelfs gebruiken als een creatieve ruimte om te schrijven, schilderen, of wat voor creatief werk dan ook te doen. De reden waarom je een kas bouwt is helemaal aan jou. Maar wat alle eigenaren van een kas gemeen hebben is het plezier van het kweken van planten (en veel planten!) in een geconditioneerde omgeving.

Hoe bouw je een kas?

Als je je afvraagt hoe je een kas moet bouwen, heb je geluk. Serres zijn vrij algemeen, en er zijn een paar manieren waarop je er een kunt bouwen. – Kas bouwpakketten: Deze delen van de kas kan worden samengesteld zeer gemakkelijk, en kan een geweldige optie zijn als je net begint. – DIY kas: U kunt een kas bouwen van in principe alles, met inbegrip van hergebruikte materialen of zelfs bamboe. – Het bouwen van een kas met een professionele: Als je echt serieus bent over uw kas, overweeg dan het inhuren van een professional om het te bouwen voor je. Een kas kan een grote investering voor uw tuin of zelfs uw carrière als tuinman zijn. Wat je ook kiest om te doen met een kas, het kan zeer nuttig zijn voor alle soorten tuinders, met inbegrip van degenen die net beginnen.

Tips voor het bouwen van je eigen kas

– Kassen zijn geweldig voor het kweken van planten, maar ze zijn ook handig voor het oogsten op bepaalde momenten van het jaar. Dit kan vooral handig zijn voor degenen die in koudere klimaten kweken. – Kassen kunnen worden verwarmd met propaan, elektriciteit of zelfs houtkachels. Zorg ervoor dat u een verwarmingssysteem kiest dat werkt voor uw kas. – Kassen zijn er in alle soorten en maten. Denk na over wat je wilt halen uit je kas en ontwerp het dienovereenkomstig. – Kies altijd een stevig en duurzaam materiaal voor uw kas. Je wilt niet dat hij uit elkaar valt. – Als je een kas bouwt, denk dan na over de weg die je zult nemen als je materialen aanvoert. Je wilt niet dat je planten beschadigen terwijl je aan het bouwen bent.

Denk er ook aan dat je de kas goed uit de wind houdt. Een kas is gevoelig voor storm. Je kunt deze beschermen met windschermen en hagen. Ook kun je overwegen uittrekbare windschermen rondom de kast te plaatsen. Deze kun je uitschuiven wanneer nodig.

Soorten kassen

Er zijn veel verschillende soorten kassen, met inbegrip van degenen die zijn framed, hoepel huizen, of een hybride van de twee. – Ingekaderde kas: Een omkaderde kas is een permanente structuur die tientallen jaren kan meegaan. Het is meestal gemaakt van hout, metaal, of een combinatie van beide. – Hoge kas: Een hoepel kas is een tijdelijke kas die kan worden afgebroken en verplaatst in een kwestie van uren. Ze worden vaak gebruikt voor commerciële doeleinden, maar kunnen ook worden gebruikt door huis tuinders. – Hybride kas: Een hybride kas is een combinatie van framed en hoepel kassen. Ze kunnen zowel tijdelijk als permanent zijn. Dit type kas is een goede keuze voor commerciële kwekers omdat hij goedkoper te bouwen is dan een tuinkas met frame.

Nog maar het begin

Kassen kunnen zo eenvoudig of zo ingewikkeld zijn als je zelf wilt. Of je nu een hoepelkas bouwt of een gebouw met een frame, je kunt er alles in doen wat je wilt. Wat ga je kweken in je kas? Je kunt je eigen voedsel verbouwen, een zaadbedrijf beginnen, het gebruiken voor het behoud van wilde dieren, of het zelfs gebruiken als een creatieve ruimte waar je kunt schrijven, schilderen, of wat voor creatief werk je ook graag doet. De enige limiet is je creativiteit. Een kas kan een ideale plek zijn om van alles te kweken, van tropische wijnstokken tot delicate orchideeën. Wat je ook kiest om te doen met uw kas, het kan zeer nuttig zijn voor alle soorten tuinders, met inbegrip van degenen die net beginnen.