Wie aan planten en tuinen denkt, denkt meestal aan veel hard werk en onderhoud. En dit geldt vooral voor tuinen die zijn aangelegd in gebieden waar de klimatologische omstandigheden minder dan ideaal zijn. Woont u bijvoorbeeld in een gebied met een hoge luchtvochtigheid, dan neemt het risico op plantenziekten dramatisch toe. Er zijn echter planten die zelfs in deze uitdagende omgevingen goed gedijen en bijna geen onderhoud nodig hebben! Deze onderhoudsarme tuinplanten zijn perfect als je niet veel tijd te besteden hebt aan tuinieren en ze zien er ook zonder al te veel moeite geweldig uit. Laten we samen met Garden Center Wemmel eens kijken naar 7 gemakkelijk te verzorgen planten die bijna geen onderhoud nodig hebben!

Sedum

Sedum is een soort vetplant die supergemakkelijk te kweken en te onderhouden is, zelfs in hete en droge gebieden. De meeste sedumvariëteiten zijn zelfs droogteresistent en gedijen goed in gebieden met weinig neerslag. Wat onderhoud betreft, is het enige wat u hoeft te doen de grond vochtig houden. Voor de rest hoeft u niets te doen! Mensen kweken sedum vaak in rotstuinen en containers waar het prachtige kleurrijke bloemen oplevert. Deze planten zijn zo gemakkelijk te kweken dat ze vaak worden gebruikt als perkplanten in parken en tuinen waar ze in grote groepen worden geplaatst. Je kunt ook een mooi tuinpad creëren door sedum in grote bakken te planten met een paar verschillende kleurvariëteiten.

Varens

Varens zijn waarschijnlijk de mooiste planten op aarde en supergemakkelijk te kweken. Ze hebben ook heel weinig onderhoud nodig en zijn zeer onderhoudsarm. Varens bemesten is meestal niet nodig en je hoeft ze ook niet te vaak water te geven. Varens geven de voorkeur aan schaduwrijke en voedselarme grond. Ze groeien perfect op schaduwrijke plaatsen onder bomen en op plaatsen waar ze beschut zijn tegen de wind. Ze doen het echter ook heel goed in potten waar u de bodem- en lichtomstandigheden kunt regelen. Varens zijn ideale onderhoudsarme planten voor balkons en terrassen waar niet genoeg zonlicht is om andere tuinplanten te laten groeien. Ze zijn ook perfect voor gebieden aan de rand van uw tuin waar ze op natuurlijke wijze kunnen uitgroeien en de border bedekken.

Engelse klimop

Engelse klimop is een klimplant die heel gemakkelijk te verzorgen is. Je kunt hem gemakkelijk binnen en buiten op een schutting of muur laten groeien. Hij is ongelooflijk gemakkelijk te vermeerderen van stek en groeit vaak snel. Wat het onderhoud betreft, hoeft u de klimop alleen maar af en toe te snoeien om hem netjes te houden. Engelse klimop heeft weelderig groene bladeren die erg mooi zijn om te zien. Maar het heeft ook een keerzijde, want het kan invasief worden en andere planten en bomen overnemen. Op plaatsen waar u niet wilt dat hij groeit en zich verspreidt, kunt u hem eenvoudig besproeien met een zwarte, biologisch afbreekbare verf. Hierdoor zal de plant niet groeien en snel afsterven.

Vlinderkruid

Vlinderkruid is een prachtige bloem die supergemakkelijk te kweken is. Het is een vaste plant die heel weinig onderhoud nodig heeft. Je kunt hem zowel binnen als buiten planten en het enige wat je hoeft te doen is de grond vochtig houden. Je kunt de bloemhoofdjes afknippen om meer bloemen te stimuleren en ze zullen het hele jaar door blijven groeien. Je kunt de bladeren ook regelmatig snoeien om te voorkomen dat de bloemen te groot en te weerbarstig worden. Vlinderkruid is een geweldige plant om in je tuin te planten omdat het vlinders, bijen en andere bestuivers aantrekt. Het is ook bewezen effectief te zijn in het voorkomen van muggen.

Cordyline

Cordyline is een tropische plant die heel gemakkelijk te kweken en te verzorgen is. Hij doet het erg goed in schaduwrijke gebieden en vergt weinig tot geen onderhoud. Het is een overblijvende plant die zelden bloeit, maar de bladeren verkleuren naar prachtige rode, oranje en gele kleuren. Wat onderhoud betreft, is het enige wat u hoeft te doen het snoeien van de bladeren als ze bruin beginnen te worden. Cordyline wordt vaak als sierplant gebruikt om zijn mooie bladeren en ook om zijn welriekende bloemen. De bladeren zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt in salades, roerbakgerechten, soepen en andere gerechten. Cordyline is een geweldige plant om in uw tuin toe te passen omdat hij vlinders en vogels aantrekt. Hij is ook zeer droogtetolerant en groeit op schaduwrijke plaatsen waar andere planten niet kunnen groeien.

Woestijnroos

Woestijnroos is een prachtige vetplant die heel gemakkelijk te kweken is. Het is een meerjarige plant en vergt weinig onderhoud. Je hoeft hem niet al te vaak water te geven en je kunt de bloemhoofdjes bijknippen om meer bloemen te laten groeien. De mooie bloemen worden gevolgd door kleine zwarte zaadjes die je kunt verzamelen en planten om nieuwe woestijnrozen te kweken. Deze plant is ook zeer droogtetolerant en doet het goed in gebieden met weinig neerslag. U kunt deze prachtige plant kweken in een container of langs de rand van uw tuin waar hij op natuurlijke wijze in de border kan groeien.

Bromelia

Bromelia is een tropische plant die heel gemakkelijk te verzorgen is. Hij doet het erg goed op schaduwrijke plaatsen en vergt weinig onderhoud. Je hoeft haar niet vaak water te geven, alleen als de grond droog is. Bromelia wordt vaak in hanging baskets gekweekt om een mooie hangende tuin te creëren. Hij is ook heel gemakkelijk te stekken en groeit snel. Bromelia is een geweldige plant om in uw tuin toe te passen omdat hij vlinders en vogels aantrekt. Ze is ook zeer droogtetolerant en groeit op schaduwrijke plaatsen waar andere planten niet groeien.

Conclusie

Al deze planten zijn super gemakkelijk te verzorgen en kunnen worden gekweekt in gebieden waar er weinig regen valt. Ze zijn zeer onderhoudsarm, hebben weinig tot geen water nodig en kunnen zowel binnen als buiten worden gekweekt. Deze planten zijn heel gemakkelijk te stekken en ze groeien snel, dus ze zijn een goede keuze als je niet veel tijd hebt om aan tuinieren te besteden. Deze onderhoudsarme tuinplanten zijn perfect als je niet veel tijd hebt om te tuinieren en ze zien er ook nog eens geweldig uit zonder al te veel moeite. Al dergelijke planten zijn verkrijgbaar bij de Jardinerie Bruxelles, ons tuincentrum in Brussel.